AzadMedia
Telegram Facebook Twitter Youtube Instagram

İstidə daha tez xarab olan meyvələr adlanır

  • + A
  • - A
  • Bu gün, 11:24

    İstidə daha tez xarab olan meyvələr adlanır


    Qovun, portağal, manqo və badımcanları +10-dan +14 °C-ə qədər temperaturda təhlükəsiz saxlamaq olar, armud, ərik və alma isə istinin təsiri altında xarab olmaqdan və bakterial çirklənmədən daha tez “təslim olur”. Bu barədə “Gazete.Ru” ROSBIOTECH Universitetinin qida təhlükəsizliyi kafedrasının dosenti Natalya Fomenko məlumat verib.

    Mütəxəssis xatırladıb ki, əksər tərəvəz və meyvələr sərin yerdə 0-10 °C temperaturda, məsələn, soyuducuda saxlanmalıdır. Bununla belə, bəzi meyvələr digərlərinə nisbətən istiyə daha davamlıdır.

    "+10 ilə +14 °C arasında olan temperaturda siz qovun, portağal, qarpız, banan, limon, manqo, qreypfrut, badımcan və avokado saxlaya bilərsiniz", - "Gazete.Ru"nun qida təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssisi bildirib.

    Texnoloq xatırladıb ki, temperatur yüksələn zaman meyvələrin səthi və pulpası bakterial qida zəhərlənməsinə səbəb olan mikroorqanizmlərin çoxalması üçün əlverişli olur.

    "Hətta yetişmək üçün istidə qalan yaşıl pomidorları 20 °C-dən yüksək temperaturda saxlamaq olmaz. "Bu temperatur, o cümlədən qurudulmuş meyvələr üçün hədddir, ona görə də bütün məhsullar qaranlıq, sərin yerdə saxlanmalıdır", - Fomenko xəbərdarlıq edib.

    Mütəxəssis xatırladıb ki, soğan, şalgam, sarımsaq (tövsiyə olunan saxlama temperaturu - 2 °C-dən çox deyil), armud, ərik, şaftalı, alma (-1 ilə 0 °C temperaturda saxlanılır) soyuğunu "sevirlər".

    “Kök yumrularının cücərməməsi və məhsulun dadını korlayan pulpanın donmaması üçün kartofu 4 °C temperaturda saxlamaq tövsiyə olunur”, - alim aydınlaşdırır.


    www.AzadMedia.az

    Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.
    OXŞAR XƏBƏRLƏR

    Köşə
    XƏBƏR LENTİ
    BÜTÜN XƏBƏRLƏR