Novqorod Dövlət Universitetinin (NovGU) alimləri müəyyən ediblər ki, uşaqlıqda düzgün olmayan qidalanma yetkinlik dövründə piylənmə və arterial hipertoniya təhlükəsi yaradır. Eyni zamanda, uşağın sadə karbohidratlar, çox yağlı yeməklər və ya şirniyyatlar yeməsi vacib deyil. Ancaq kartoflu yağlı ət artıq uşaqlıqda təsirini verəcəkdir.
Tədqiqatçılar piylənmə və müxtəlif qida çatışmazlığından əziyyət çəkən 70 yeniyetmənin məlumatlarını tədqiq ediblər. Müayinə olunan uşaqların orta yaşı — 15 il. Həkimlər onların qida rasionunu, qan təzyiqini, antropometrik məlumatları, lipid və karbohidrat mübadiləsinin göstəricilərini, həmçinin piylənmə və ürək xəstəliklərinin irsiyyətini qiymətləndiriblər.
İştirakçılar qidalanma vərdişlərinə uyğun olaraq dörd qrupa bölünüblər. Birinci qrupun pəhrizində yağlı ət növləri, təzə və termiki emal olunmuş tərəvəzlər (əsasən kartof), kolbasa, kolbasa, həmçinin qənnadı məmulatları üstünlük təşkil edirdi. İkinci qrupda uşaqlar ən çox sıyıq və çörək tərkibində təzə və termal emal olunmuş meyvələr, qoz-fındıq və dənli bitkilər yeyirdilər. Üçüncü qrup iştirakçılarının pəhrizində şəkəri yüksək olan sadə karbohidratlar üstünlük təşkil edirdi. Dördüncü qrupda uşaqlar qarışıq pəhrizə sahib idilər.
Məlum olub ki, zülal-yağ tipli pəhriz saxlayan uşaqlarda məktəbəqədər yaşda digər üç qrupla (müvafiq olaraq 28, 24, 25%) iki dəfə tez-tez (58% hallarda) piylənmə əlamətləri müşahidə olunur. Digər üç növ qidalanma ilə, piylənmə ən çox yetkinlik dövründə baş verir və irəliləyir.
Qidalanma uşağın sağlamlığını təyin edən əsas amildir, lakin dəyişməyə məruz qalır. Fərq, məsələn, orqanizmin irsiyyət və anatomik-fizioloji xüsusiyyətlərindən. Qeyri-sağlam qidalanma piylənmə, arterial hipertoniya, 2-ci tip şəkərli diabet, bronxial astma, qida allergiyası və digər xəstəliklərin inkişafının səbəblərindən biridir.
"Yeniyetməlik yetkinlik həyatına keçiddir və mövcud xroniki xəstəliklər, xüsusən də piylənmə şübhəsiz ki, irəliləyəcək. Uşaqlıqda formalaşan qidalanma vərdişləri, bir qayda olaraq, həyatı boyu insanı müşayiət edəcək. Uşaq və yeniyetmələrin fiziologiyasının xüsusiyyətlərini də xatırlamağa dəyər. Yetkinlik dövründə insulinin yüksək səviyyəsi ilə birlikdə tez-tez yetkinlik dövrünün formalaşmasına həssaslıq və sıçrayış verir. Böyük bədən kütləsi artımı insulinin ifrazı güclü aclıq yaradır və sürətli doyma effekti verən yüksək miqdarda şəkər və yağlı məhsullar yeməyə sövq edir.
Alimlər hesab edirlər ki, piylənmə riskinin göstəriciləri və onun fəsadları mümkün qədər tez izlənilməlidir. Perinatal dövrdən başlayaraq, yetkinlik dövründə ürək-damar sistemindən ciddi fəsadların qarşısını alacaq profilaktik tədbirlərlə məşğul olun.