Pəhrizinizi daha sağlam etmək üçün onu tərəvəz və meyvələrlə zənginləşdirməyə və gündəlik qəbulunuza kalsium, yağ və zülal olan qidaları əlavə etməyə dəyər. Azadmedia.az bildirir ki, bunu dietik qidalanma üzrə ekspert deyib.
“Ən sağlam vərdişlərdən biri gündə 4-6 porsiya mövsümi tərəvəz, göyərti və meyvələrdən istifadə etməkdir. Bir porsiya təxminən 100 qram təzə və ya bişmiş qidadır. Mart və aprel aylarında mağazalarda cəfəri, ispanaq, yabanı sarımsaq və nanə tapa bilərsiniz. Meyvələrdən portağal, banan, nar, kivi, limon, naringi və almalar, tərəvəzlər arasında ilk növbədə bütün növ kələm, soğan, turp, şalgam və kərəvizə diqqət yetirmək lazımdır”, - deyə ekspert bildirib.
Onun sözlərinə görə, daha bir vacib vərdiş gündəlik rasionunuza kalsium olan qidaları əlavə etməkdir. Onlar sümüklərin, dişlərin, dırnaqların və bədənin bir çox digər hissələrinin sağlamlığı üçün lazımdır. Kalsiumun yuyulması osteoporoza səbəb ola bilər.
“Bu element, ilk növbədə, süd məhsullarında mövcuddur: süd, pendir, fermentləşdirilmiş bişmiş süd, kəsmik, qatıq. Sardina və ya konservləşdirilmiş qızılbalıq kimi yeməli yumşaq sümüklü balıqlarda çoxlu kalsium olur. Şəkərsiz meyvə şirələri və süd əvəzediciləri kimi kalsiumla zənginləşdirilmiş içkiləri istisna etməyin”, – tövsiyə edən mütəxəssis bundan əlavə, gündəlik qida rasionunda protein miqdarına diqqət yetirməyin vacib olmasını vurğulayıb. Zülal hüceyrə və toxumaların meydana gəlməsinə kömək edir və həmçinin immunitet sistemini dəstəkləyir. Normal həyat üçün bir insanın gündə 1 kiloqram çəkisi üçün 0,8-2 qram protein istehlak etməsi lazımdır. Eyni zamanda, gün ərzində fiziki fəaliyyət nə qədər yüksək olarsa, bir o qədər çox protein tələb olunur.
Yaxşısı az yağlı, yüksək proteinli qidalar: quş əti, yumurta, balıq, qaynadılmış mal əti istehlak etməkdir. Heyvan zülalına əla əlavə şəkər, un və zülal tozları olmayan zülallı desertlər də olacaq.
Zülallar, liflər və karbohidratlarla birlikdə ən vacib komponentlərdən biri olan yağları unutmamalıyıq. Yağlar ümumi kalori qəbulunun təxminən 25-35% -ni təşkil etməlidir. Onlar, məsələn, qırmızı balıq, ət, yumurta, bitki yağı, avokado, qoz-fındıqda olur.
Orqanizm üçün ən zərərli maddələrdən biri də şəkərdir. ÜST iddia edir ki, şirniyyatlar gündə bütün kalorilərin 5%-dən çoxunu təşkil etməməlidir - bir bütöv şokolad çubuğu bu normanı 3-5 dəfə üstələyir.
Dietoloqlar C vitamini çatışmazlığını aradan qaldırmaq üçün bolqar bibəri və cəfəri tövsiyə edir.