AzadMedia
Telegram Facebook Twitter Youtube Instagram

Həkim mandarin qabığının gizli təhlükəsi barədə xəbərdarlıq etdi

  • + A
  • - A
  • Bu gün, 14:24

    Həkim mandarin qabığının gizli təhlükəsi barədə xəbərdarlıq etdi

    Daily Mirror: Naringi qabığı metabolik pozğunluqlara səbəb ola bilər

    Cəlbedici görünüşü qorumaq üçün naringi və digər sitrus meyvələri tez-tez kimyəvi maddələrlə işlənir ki, bu da həddindən artıq miqdarda sağlamlığa zərər verə bilər. Dietoloq Jenny Chishe bu barədə Daily Mirror-a verdiyi müsahibədə danışıb.

    Mütəxəssisin sözlərinə görə, kif və göbələklərin böyüməsinin qarşısını almaq üçün sitrus qabıqları tez-tez imazalil və tiabendazol birləşmələri ilə örtülür. Bu maddələr kənd təsərrüfatı məhsullarını göbələk xəstəliklərindən qorumaq, eləcə də saxlama zamanı meyvə və tərəvəzlərin təravətini qorumaq üçün istifadə olunur.

    Mütəxəssisin sözlərinə görə, imazalil və tiabendazol qaraciyərə və endokrin sistemə təsir göstərə bilər. Meyvə emalında istifadə olunan digər kimyəvi maddələr (məsələn, fludioxonil və pirimethanil) dəri qıcıqlanmasına, eləcə də metabolik və nevroloji pozğunluqlara səbəb ola bilər.

    Dietoloq vurğulayıb ki, az miqdarda qalıq maddələrlə heç bir sağlamlıq riski yoxdur, lakin onların yığılması ilə arzuolunmaz nəticələr mümkündür. Ən böyük təhlükə, qabığın istifadəsi və ya onunla birlikdə yeməklərin hazırlanmasıdır.

    Riskləri azaltmaq üçün Chishe sitrus meyvələrini yeməkdən əvvəl yaxşıca yumağı və qabığını yeməkdə istifadə edərkən əlavə olaraq sabun və fırça ilə təmizləməyi məsləhət görür.


    www.AzadMedia.az

    Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.
    OXŞAR XƏBƏRLƏR

    Köşə
    XƏBƏR LENTİ
    BÜTÜN XƏBƏRLƏR