Aralıq dənizi Nevroloji İnstitutunun alimləri fabrik məhsullarının, xüsusilə də hazır yeməklərin və dondurulmuş qidaların bioloji qocalmanı sürətləndirdiyini təsdiqləyiblər.
Tədqiqatda 22 minə yaxın yetkin italyan iştirak edib. Onların qida rasionunun və bioloji qocalma əlamətlərinin təhlili nəticəsində məlum olub ki, ultra emal olunmuş məhsulların (UOP) istehlakı bioloji qocalmanın sürətlənməsi ilə əlaqələndirilir. Pəhrizində yağ və şəkərin yüksək olduğu fabrik məhsulları üstünlük təşkil edən iştirakçılar, xronoloji cəhətdən orta hesabla bioloji olaraq dörd ay yaşlı olduqları ortaya çıxdı.
UOP təmizlənmiş inqrediyentlərdən, süni əlavələrdən və emulqatorlar və aromatizatorlar kimi kimyəvi maddələrdən istifadə etməklə hazırlanmış məhsullardır. Bunlara fast food, qənnadı məmulatları, dondurulmuş pizza, çips və şirin içkilər daxildir.
Daha az UOP istifadə edənlər arasında əks nəticələr tapıldı. Orta hesabla onların bioloji yaşı xronoloji yaşından iki ay kiçik olduğu ortaya çıxdı.
Tədqiqatçılar vurğuladılar ki, sürətlənmiş bioloji qocalma yalnız UOP-da yağ, şəkər və duzun çox olması ilə baş verə bilməz. Onlar bu məhsulların bioloji qocalma ilə necə əlaqəli olduğunu izah edə biləcək iki fərziyyə irəli sürürlər.
Onlar göstərdilər ki, karbohidratları yüksək olan fabrik məhsullarında, bir qayda olaraq, məhsulların yüksək temperaturda emal zamanı əmələ gələn neyrotoksik kimyəvi maddə - akrilamid daha çox olur. Əvvəlki tədqiqatlar göstərdi ki, bədəndə akrilamidin yüksək miqdarı ümumi xəstəliklərə səbəb olan oksidləşdirici stress və iltihabla əlaqələndirilir.
Həmçinin, alimlər UOP-nun ən çox plastik qablaşdırıldığını qeyd etdilər. Bu, kimyəvi maddələrin qablaşdırmadan qidaya daxil olmasına kömək edə bilər ki, bu da sağlamlığa potensial zərər verə bilər. Çox güman ki, məhz bu səbəbdən tədqiqatçılar qablaşdırmada olan hazır yeməkləri və dondurulmuş məhsulları ən təhlükəli UOP kimi təsnif ediblər.
Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.