Diyetoloq Luşnikova qastritin kəskinləşməsi halında okroşka yeməyin yolverilməz olduğunu söylədi.
Təzə xiyar, yaşıl soğan, şüyüd, cəfəri, turp, qaynadılmış kartof, qaynadılmış yumurta, qaynadılmış ət və ya quş əti və təbii kvasdan ibarət düzgün hazırlanmış okroşka sağlam və balanslaşdırılmış pəhrizin bir hissəsi ola bilər. Ancaq bu yemək hər kəs üçün deyil. Bu barədə Gazeta.Ru-ya dietoloq Olqa Luşnikova məlumat verib.
“Soyuq qidaların qəbulu öd ifrazının pozulmasına, ödün durğunluğuna və qidaların (xüsusilə yağlı qidaların) həzminin pozulmasına səbəb ola bilər. O, həmçinin bütün həzm sistemini işə salan və həzm fermentlərinin istehsalını stimullaşdıran xolesistokinin hormonunun istehsalını azalda bilər”, - diyetoloq bildirib.
Həkim vurğuladı ki, hətta ən yaxşı təbii kvas da tərkibində şəkər olan fermentasiya məhsuludur, ona görə də o, şişkinliyə, köpəməyə, mədə-bağırsaq traktının iltihabi xəstəliklərinin kəskinləşməsinə səbəb ola bilər.
“Kvas uşaqlar üçün uyğun deyil. Buna və karbohidrat metabolizması pozulmuş insanlara, xüsusən də diabetdən əziyyət çəkənlərə qarışmamaq daha yaxşıdır ", - mütəxəssis bildirib.
Olga Lushnikova qeyd etdi ki, turp, təzə xiyar, okroşkadakı göyərti əhəmiyyətli miqdarda pəhriz lifi (pektinlər, hemiselüloz, selüloz) ehtiva edir, buna görə də onları çox miqdarda istehlak etmək qaz meydana gəlməsinin artmasına, meteorizmin və nəcisin pozulmasına səbəb ola bilər.
"Yaşıllar bəzi hallarda böyrək daşlarının əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər, buna görə də urolitiyaz ilə daha diqqətli olmaq lazımdır. Turp mədə-bağırsaq traktının (GİT) selikli qişasını qıcıqlandıra bilər - nəticədə insanda mədə ağrısı, ürəkbulanma və ishal olur. Okroshka mədə-bağırsaq traktına münasibətdə çox aqressiv bir yeməkdir. Qastrit, qastroduodenit, pankreatit, xolesistit, mədə və onikibarmaq bağırsağın xorası, eləcə də qaraciyər xəstəlikləri, öd kisəsinin disfunksiyası, irritabl bağırsaq sindromu, bakterial çoxalma sindromu, urolititiasisiyanın kəskinləşməsi hallarında yemək olmaz.