Fred Hatçinson Xərçəng Araşdırma Mərkəzinin (ABŞ) alimləri aşkar ediblər ki, şəkərlə zəngin pəhriz meyvə milçəklərində beyində insulinə qarşı müqavimət yaradır. Bu, orqanın tullantı məhsullarından istifadə edə bilməməsi səbəbindən neyrodegenerativ xəstəliklərə səbəb olur. Tədqiqatın nəticələri PLOS Biology jurnalında dərc edilib.
Həddindən artıq şəkər istehlakı ilə Alzheimer xəstəliyi kimi neyrodegenerativ xəstəliklərin inkişaf riskinin yüksək olması arasında əlaqəni sübut etmək üçün alimlər meyvə milçəkləri (Drosophila) üzərində təcrübə aparıblar. Onlar əvvəllər yüksək şəkərli pəhrizə yerləşdirilən heyvanların glial hüceyrələrini tədqiq ediblər. Glial hüceyrələr sinir toxumasının dəstəkləyici hüceyrələrinin toplusudur. Bu hüceyrələr onların normal inkişafını və fəaliyyətini təmin edən “neyron köməkçiləri” kimi tanınır.
Məlum olub ki, artıq şəkər glial hüceyrələrdə PI3k səviyyəsinin azalmasına səbəb olub. PI3k zülalının konsentrasiyası hüceyrələrin insulinə nə qədər effektiv reaksiya verdiyini göstərir. Aşağı olarsa, bu, bu hormona qarşı müqavimətin inkişafını və bədəndə qlükoza yığılmasını göstərir. Bu patoloji qlial hüceyrələrin beyindən tullantı məhsulları - degenerasiyaya uğrayan aksonları çıxara bilməməsinə səbəb olur. Onların yığılması neyronların normal fəaliyyətinə mane ola bilər və Alzheimer və Parkinson xəstəliklərini təhrik edə bilər.
Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.